Gehoorschade is onomkeerbaar, maar wél te voorkomen. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om de gezondheid van je medewerkers te beschermen, en gehoorschade behoort tot de meest gemelde beroepsziekten. Maar hoe zorg je ervoor dat je team veilig werkt, zelfs in een lawaaiige omgeving?
Wanneer werknemers langdurig worden blootgesteld aan geluiden van 80 dB(A) of meer, kan dit onherstelbare gehoorschade veroorzaken. Dit heet lawaaislechthorendheid, een beschadiging van het gehoor die niet meer te genezen is. Het klinkt misschien ver weg, maar denk aan een drukke werkvloer vol zware machines, bouwplaatsen of industriële omgevingen—dit is de realiteit voor veel werknemers.
Gehoorschade door lawaai gaat niet alleen om harder praten of de tv op max zetten. Het kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals:
Dit vergroot ook het risico op ongevallen. Denk bijvoorbeeld aan werknemers die waarschuwingssignalen of alarmsystemen niet meer kunnen horen—met alle gevolgen van dien.
Gehoorschade sluipt langzaam binnen. Daarom is het belangrijk om de vroege tekenen te herkennen:
Herken je één of meerdere van deze signalen bij je werknemers? Dan is het tijd om in actie te komen.
Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om risico's op gehoorschade te beperken. Dit begint bij het uitvoeren van een Risico-inventarisatie en -Evaluatie (RI&E), waarbij je alle mogelijke geluidsbronnen op de werkvloer in kaart brengt. Daarna moet je passende maatregelen nemen om deze risico's aan te pakken. Dit kunnen bijvoorbeeld technische oplossingen zijn, zoals het gebruik van:
Als deze maatregelen niet voldoende zijn, moet je zorgen voor persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals op maat gemaakte otoplastieken. Deze gehoorbeschermers worden specifiek afgestemd op de gehoorgang van de medewerker, zodat ze optimaal beschermd zijn tegen schadelijk geluid.
Otoplastieken zijn gehoorbeschermers die perfect op maat worden gemaakt. In tegenstelling tot standaard oordoppen bieden ze een nauwkeurige afdichting en kunnen ze speciaal worden afgesteld om alleen schadelijke geluiden te dempen, terwijl spraak en andere belangrijke geluiden wel hoorbaar blijven. Bij Seeh werken we samen met Hans Anders om deze otoplastieken snel en gemakkelijk beschikbaar te maken voor jouw team.
Lawaai op het werk is niet te vermijden, maar gehoorschade wel. Door de juiste maatregelen te nemen, zoals het gebruik van otoplastieken, zorg je ervoor dat je medewerkers veilig en gezond blijven, en je voldoet aan alle Arbowet- en regelgeving.