Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.
Terug naar kennisbank

Veiligheidsbrillen op sterkte en persoonlijke bescherming

icon-reading-time

6

minuten

login seeh portal

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Bekijk de video van Seeh
Veiligheidsbrillen op sterkte en persoonlijke bescherming

Als het gaat om veiligheid op de werkvloer, denken veel mensen direct aan helmen, handschoenen en werkschoenen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de bescherming van een van onze meest kwetsbare zintuigen: het zicht. Zeker voor mensen met een visuele beperking kunnen veiligheidsbrillen op sterkte een cruciale rol spelen in persoonlijke bescherming. Je ogen zijn onmisbaar voor je dagelijkse werk, en één ongeluk kan blijvende schade veroorzaken. In dit artikel duiken we dieper in hoe veiligheidsbrillen op sterkte bijdragen aan veiligheid en wat de voordelen zijn van deze specifieke vorm van persoonlijke bescherming.

Waarom veiligheidsbrillen op sterkte essentieel zijn

Het belang van oogbescherming op de werkvloer kan niet genoeg benadrukt worden. Elk jaar raken talloze werknemers gewond door rondvliegende deeltjes, chemische spatten of scherpe voorwerpen. Volgens het Arboportaal lopen werknemers het risico op ernstige oogletsels wanneer zij geen geschikte oogbescherming dragen . Voor mensen die al een bril dragen, is het dubbel belangrijk om de juiste oogbescherming te hebben. Werken met een reguliere bril is vaak niet voldoende: deze biedt geen bescherming tegen de gevaren op de werkvloer. Een veiligheidsbril op sterkte biedt zowel scherp zicht als bescherming tegen schadelijke invloeden.

Veiligheidsbrillen op sterkte zijn speciaal ontworpen om de ogen te beschermen tegen gevaren zoals:

  • Rondvliegende deeltjes, zoals stof of metaalspaanders
  • Chemische spatten van bijvoorbeeld zuren of oplosmiddelen
  • UV-straling van laswerkzaamheden
  • Verblinding door fel licht of lasers

Verschillende soorten oogbescherming

Oogbescherming is er in verschillende vormen, afhankelijk van de aard van het werk en de gevaren op de werkplek. Het gebruik van de juiste bescherming is cruciaal om oogletsels te voorkomen, en elk type oogbescherming heeft zijn eigen specifieke toepassing. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte soorten oogbescherming:

1. Veiligheidsbril

Een veiligheidsbril lijkt op een normale bril, maar de glazen zijn gemaakt van speciaal materiaal zoals gehard glas of polycarbonaat. Deze brillen zijn perfect voor werkplekken met risico op rondvliegende deeltjes, zoals hout- of metaalbewerking. Bij Seeh gebruiken we Trivex, een materiaal dat nog sterker en helderder is. Trivex biedt uitstekende bescherming zonder het zicht te verminderen.

2. Ruimzichtbril

De ruimzichtbril beschermt zowel de ogen als de eigen bril. Deze bril sluit de ogen volledig af, zodat er geen stof of andere deeltjes bij kunnen komen. Dit type oogbescherming is geschikt voor omgevingen met veel stof, chemische stoffen of andere schadelijke deeltjes die in de lucht kunnen zweven. Dankzij de volledige afsluiting bieden ruimzichtbrillen maximale bescherming.

3. Lasbril

Voor autogeen lassen, een lasmethode die gebruikmaakt van een zeer hete vlam, is de lasbril essentieel. Deze bril beschermt de ogen tegen infraroodstraling en biedt een specifiek filtersysteem om schade door de intense lichtflitsen te voorkomen. De lasbril is een must voor iedereen die in de metaal- en lasindustrie werkt.

4. Gelaatsbescherming

Gelaatsschermen beschermen niet alleen de ogen, maar het hele gezicht tegen vloeistoffen, deeltjes en vonken. Deze bescherming wordt vaak gebruikt in industriële en medische sectoren waar risico is op spatten van chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen. Een gelaatsscherm biedt uitgebreide bescherming, maar wordt vaak in combinatie met een veiligheidsbril gedragen voor volledige oogbescherming.

Voordelen van veiligheidsbrillen op sterkte

Veiligheidsbrillen op sterkte hebben meerdere voordelen:

  • Verbeterde zichtbaarheid: Ze stellen werknemers in staat om zowel dichtbij als op afstand goed te zien, zonder de noodzaak om te wisselen tussen een reguliere bril en een veiligheidsbril.
  • Comfort: In tegenstelling tot het dragen van een reguliere bril onder een veiligheidsbril, bieden veiligheidsbrillen op sterkte één enkele oplossing die comfortabeler en praktischer is.
  • Duurzaamheid: Deze brillen zijn gemaakt van stevige materialen zoals polycarbonaat, dat bestand is tegen stoten en krassen.

Hoe veiligheidsbrillen op sterkte bijdragen aan persoonlijke bescherming

Het dragen van een veiligheidsbril op sterkte kan het verschil maken tussen een veilige werkdag en een ongeluk met blijvende gevolgen. Naast het voorkomen van letsel zorgen deze brillen ervoor dat werknemers zich volledig kunnen concentreren op hun werk zonder hinder van slecht zicht of ongemakkelijke brillencombinaties.

Om optimale bescherming te bieden, moeten veiligheidsbrillen op sterkte voldoen aan strenge eisen, zoals vastgelegd in de Europese norm EN 166. Deze norm stelt minimale vereisten voor oogbescherming, waaronder weerstand tegen impact en chemische stoffen. Het CE-teken moet zichtbaar zijn op de glazen, brillenpoten en het montuur, wat garandeert dat de bril voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen.

Met de nieuwe EN-ISO 16321-1:2022-norm worden veiligheidsbrillen verder geoptimaliseerd. Deze norm introduceert strengere eisen voor certificering, wat betekent dat veiligheidsbrillen nog beter bestand zijn tegen de gevaren op de werkvloer en optimale oogbescherming bieden in diverse werkomstandigheden.

Veelgestelde vragen over veiligheidsbrillen op sterkte

1. Kan ik mijn gewone bril gebruiken als veiligheidsbril?
Nee, gewone brillen bieden niet dezelfde bescherming tegen impact, vloeistoffen of straling als een veiligheidsbril op sterkte.

2. Hoe weet ik of mijn veiligheidsbril voldoet aan de wettelijke eisen?
Veiligheidsbrillen moeten voldoen aan de EN 166-norm en een CE markering hebben. Controleer altijd of dit vermeld staat op de verpakking of het product.

3. Zijn veiligheidsbrillen op sterkte duurder?
Hoewel veiligheidsbrillen op sterkte meestal wat duurder zijn dan standaard veiligheidsbrillen, wegen de voordelen, zoals het comfort en de veiligheid, vaak op tegen de extra kosten.

4. Hoe onderhoud ik mijn veiligheidsbril op sterkte?
Reinig je bril regelmatig met een zachte doek en water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de beschermende coating kunnen aantasten.

5. Waar kan ik veiligheidsbrillen op sterkte bestellen?
Je kunt veiligheidsbrillen op sterkte eenvoudig bestellen via Seeh.nl. Hier vind je een breed scala aan opties die voldoen aan de Europese normen voor oogbescherming.

Oogbescherming is cruciaal voor de veiligheid op de werkvloer. Veiligheidsbrillen op sterkte bieden een comfortabele en veilige oplossing voor werknemers met een visuele beperking, zonder afbreuk te doen aan de oogbescherming. Met de juiste bril op sterkte kunnen werknemers hun werk efficiënt en veilig uitvoeren, zonder zich zorgen te maken over oogletsel. Wil je meer weten over de verschillende soorten persoonlijke beschermingsmiddelen? Bezoek dan het Arboportaal voor uitgebreide informatie over oogbescherming.

Artikel door

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Seeh is jouw partner in oog- en gehoorbescherming, met meer dan 20 jaar ervaring. Samen met Hans Anders helpen we bedrijven in Nederland en België eenvoudig aan oog- en gehoorbescherming op maat. Met onze oplossingen zorg je ervoor dat je medewerkers altijd veilig en comfortabel kunnen werken.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen

Artikel door

Seeh | Hans Anders Zakelijk

Seeh is jouw partner in oog- en gehoorbescherming, met meer dan 20 jaar ervaring. Samen met Hans Anders helpen we bedrijven in Nederland en België eenvoudig aan oog- en gehoorbescherming op maat. Met onze oplossingen zorg je ervoor dat je medewerkers altijd veilig en comfortabel kunnen werken.