Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op.

Hoe kies je de juiste veiligheidsbril op sterkte voor je werknemers?

icon-reading-time

9

minuten leestijd

Terug naar kennisbank
Bekijk de video van Seeh
Hoe kies je de juiste veiligheidsbril op sterkte voor je werknemers?

Het kiezen van de juiste veiligheidsbril op sterkte voor je werknemers is van cruciaal belang voor zowel de veiligheid als het comfort op de werkvloer. Een goed passende bril beschermt niet alleen de ogen, maar zorgt er ook voor dat werknemers beter kunnen zien en werken. In deze blog geven we een stappenplan en enkele tips om de beste keuze te maken.

Stap 1: Beoordeel de werkplekgevaren
Stap 2: Raadpleeg de medewerkers
Stap 3: Oogonderzoek en recept
Stap 4: Kies het juiste montuur
Stap 5: Selecteer de juiste lenzen
Stap 6: Test en feedback
Stap 7: Regelmatig onderhoud en vervanging

Stap 1: Beoordeel de werkplekgevaren

Begin met een grondige beoordeling van de risico's op de werkplek. Identificeer de specifieke gevaren die de ogen van je werknemers kunnen bedreigen, zoals rondvliegende deeltjes, chemicaliën, straling of intens licht. Dit helpt je om te bepalen welk type veiligheidsbril nodig is.

  • Rondvliegende deeltjes: In de bouw- en metaalindustrie zijn rondvliegende metaal- of houtdeeltjes een veelvoorkomend gevaar.
  • Chemische blootstelling: In laboratoria en chemische fabrieken kunnen spatten van gevaarlijke stoffen de ogen ernstig beschadigen.
  • Straling: Mensen die met UV licht werken hebben brillen nodig die speciaal ontworpen zijn om deze straling te blokkere.Onze meekleurende glazen bieden hierbij uitstekende bescherming.
  • Intens licht: Voor werkplekken met fel licht, zoals bij lassers, zijn speciale filters in de glazen noodzakelijk om verblinding en oogletsel te voorkomen.

Stap 2: Raadpleeg de medewerkers

Het is belangrijk om input te krijgen van de medewerkers die de brillen daadwerkelijk zullen dragen. Vraag naar hun voorkeuren en ervaringen met eerdere brillen. Dit kan inzicht geven in comfort en praktische aspecten die anders over het hoofd gezien kunnen worden.

  • Voorkeuren: Sommige werknemers geven de voorkeur aan lichtere monturen, terwijl anderen robuustere monturen willen.
  • Ervaringen: Informeer naar eerdere problemen met brillen, zoals drukpunten, allergische reacties op bepaalde materialen of onvoldoende bescherming.
  • Sterktes: Bespreek het verschil tussen enkelvoudige glazen en multifocale glazen. Enkelvoudige glazen zijn ideaal voor specifieke afstanden, terwijl multifocale glazen verschillende sterktes in één lens combineren, wat essentieel is voor werknemers die op meerdere afstanden moeten kunnen zien. Bespaar niet op de kwaliteit van deze glazen, omdat ze direct invloed hebben op het comfort en de efficiëntie van je werknemers.

Stap 3: Oogonderzoek en recept

Zorg ervoor dat alle werknemers een oogonderzoek ondergaan om hun exacte sterkte te bepalen. Dit kan via onze samenwerking met Hans Anders, die oogmetingen en het opstellen van recepten verzorgen. Een nauwkeurige meting is essentieel voor het comfort en de effectiviteit van de veiligheidsbril.

  • Gratis oogonderzoek: Hans Anders biedt gratis oogonderzoeken aan in al hun winkels. Dit zorgt ervoor dat werknemers de juiste sterkte krijgen zonder extra kosten voor het bedrijf.
  • Toegankelijkheid: Met winkels verspreid door het hele land, is het voor werknemers gemakkelijk om een oogonderzoek te plannen en hun bril op te halen.

Stap 4: Kies het juiste montuur

Het montuur moet stevig en comfortabel zijn, en geschikt voor de specifieke werkomstandigheden. Bij Seeh hebben we een breed assortiment aan monturen die in alle Hans Anders winkels beschikbaar zijn.

  • Kunststof monturen: Lichtgewicht en vaak hypoallergeen, ideaal voor werknemers die lange uren hun bril moeten dragen. Ze zijn flexibel en bieden vaak meer comfort bij langdurig gebruik.
  • Metalen monturen: Duurzamer en bieden een strakker uiterlijk, maar kunnen allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Ze zijn vaak verstelbaar voor een betere pasvorm en kunnen langer meegaan onder zware omstandigheden.

Stap 5: Selecteer de juiste lenzen

De lenzen van de veiligheidsbril moeten niet alleen de juiste sterkte hebben, maar ook de nodige bescherming bieden tegen de geïdentificeerde gevaren.

  • Krasbestendige coatings: Verlengen de levensduur van de brillen door krassen te verminderen.
  • Anti-reflectie coatings: Helpen om verblinding te verminderen, vooral in omgevingen met fel licht.
  • UV-bescherming: Essentieel voor buitenwerk of werk in omgevingen met veel UV-straling.
  • Polarisatie: Vermindert schittering van reflecterende oppervlakken, ideaal voor buitenwerk.
  • Specifieke coatings: Bij Seeh bieden we superieure coatings voor extra duurzaamheid, maar bij lassers adviseren we minder coatings om zichtproblemen te voorkomen.

Trivex lenzen

Onze veiligheidsbrillen op sterkte zijn standaard voorzien van Trivex glazen. Deze lenzen zijn lichtgewicht, duurzaam en bieden uitstekende optische helderheid, wat ze ideaal maakt voor veiligheidsbrillen.

Stap 6: Test en feedback

Laat werknemers de brillen testen in hun dagelijkse werkomgeving. Verzamel feedback over het draagcomfort, zicht en eventuele problemen. Dit helpt om eventuele aanpassingen te maken en de beste keuze te bevestigen.

Stap 7: Regelmatig onderhoud en vervanging

Zorg ervoor dat er een systeem is voor het regelmatig onderhoud en, indien nodig, de vervanging van de veiligheidsbrillen. Brillen die beschadigd of versleten zijn, bieden niet langer de juiste bescherming.

  • Onderhoud: Regelmatig schoonmaken en controleren op schade.
  • Vervanging: Adviseer om brillen jaarlijks te vervangen of eerder als ze beschadigd raken, om de hoogste veiligheid te garanderen.

Belang van de juiste normering: EN-166

Bij Seeh zorgen we ervoor dat al onze veiligheidsbrillen voldoen aan de EN-166 norm. Deze norm specificeert de eisen waaraan een veiligheidsbril moet voldoen, zoals schokbestendigheid, optische helderheid en bescherming tegen verschillende soorten gevaren. Door te kiezen voor brillen die aan deze norm voldoen, ben je verzekerd van maximale bescherming en kwaliteit.

Tot slot

Het kiezen van de juiste veiligheidsbril op sterkte voor je werknemers is een investering in hun veiligheid en welzijn. Door een zorgvuldige evaluatie van de werkplek, consultatie van de medewerkers, nauwkeurige oogmetingen, en het testen van de brillen in de praktijk, kun je ervoor zorgen dat je werknemers optimaal beschermd zijn. Dit verbetert niet alleen hun veiligheid en comfort, maar draagt ook bij aan de algehele productiviteit en tevredenheid binnen het bedrijf.

Als je meer advies nodig hebt of specifieke vragen hebt over veiligheidsbrillen, neem dan gerust contact met ons op. Wij bieden gratis advies en helpen je graag verder om de beste keuzes te maken voor jouw bedrijf.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en gehoorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen