Werk je regelmatig in lawaai? Dan weet je vast dat je oren behoorlijk wat te verduren krijgen. Maar vanaf wanneer is het eigenlijk verplicht om gehoorbescherming te dragen? En wanneer is het slim om voor gehoorbescherming op maat te kiezen, zoals otoplastieken?
Veel bedrijven wachten te lang met actie. Terwijl gehoorschade permanent is en makkelijk te voorkomen. Tijd dus voor duidelijke antwoorden.
De Nederlandse wetgeving is duidelijk over geluid op de werkplek. In artikel 6.8 van het Arbobesluit staat beschreven wat werkgevers moeten doen om werknemers te beschermen tegen gehoorschade.
Vanaf 80 decibel (dB(A)) moet er actie worden ondernomen. Geluid hoeft dus niet extreem hard te zijn om schadelijk te zijn. De piekbelasting én de duur van blootstelling tellen allebei mee.
De wettelijke grens ligt bij 85 dB(A). Wordt dat geluidsniveau overschreden? Dan is het dragen van gehoorbescherming verplicht. Maar al vanaf 80 dB(A) moeten werkgevers gehoorbescherming beschikbaar stellen. Ook moet het risico op gehoorschade worden vastgelegd in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Om een beeld te geven van die niveaus:
Het risico zit vaak niet in één korte piek, maar in langdurige blootstelling aan een "net iets te hoog" niveau. Wil je meer weten over wat de Arbowet zegt over het maximaal aantal dB's? Bekijk dan ook dit uitgebreide artikel over gehoorbescherming en de Arbowet.
Standaard oordoppen of gehoorkappen bieden in veel gevallen voldoende bescherming. Maar ze sluiten niet altijd goed aan, zitten niet comfortabel of worden niet goed gebruikt. Gehoorbescherming op maat is dan een betere keuze. Zeker als je langdurig in lawaai werkt, of als communicatie belangrijk is.
Gehoorbescherming op maat is vooral geschikt bij dagelijkse blootstelling aan geluid boven de 85 dB(A). Ook in werksituaties waar communicatie belangrijk is of waar standaard doppen niet prettig zitten of onvoldoende afsluiten, biedt maatwerk een comfortabele en betrouwbare oplossing. Het zorgt voor optimale bescherming zonder in te leveren op draagcomfort of spraakverstaanbaarheid.
Gehoorbescherming op maat is een geschikte keuze in de volgende situaties:
Otoplastieken worden exact gevormd naar je gehoorgang. Daardoor zitten ze comfortabel, sluiten ze beter af en kun je kiezen voor filters die spraak nog wél doorlaten.
Gehoorschade merk je vaak pas als het te laat is. Het begint met een piep in je oor of vermoeid gehoor, en eindigt soms in blijvend gehoorverlies. De Arbowet verplicht werkgevers om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Maar ook als werknemer heb je de verantwoordelijkheid om gehoorbescherming te dragen wanneer dat nodig is.
Goed beschermde oren zorgen niet alleen voor minder schade, maar ook voor meer comfort en minder vermoeidheid op de werkdag.