Werknemers die een bril dragen én in risicovolle omstandigheden werken, hebben vaak een veiligheidsbril op sterkte nodig. Maar wie betaalt die bril? In deze blog lees je wat de wet zegt over vergoeding, verantwoordelijkheid en vervanging.
Ja, een werkgever is verplicht om een veiligheidsbril op sterkte te voorzien als die nodig is voor het veilig uitvoeren van het werk. Volgens de Codex over het Welzijn op het Werk (Boek IX, Titel 2) moet de werkgever geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gratis ter beschikking stellen aan de werknemer. Dat geldt ook voor brillen met correctieglazen, als die noodzakelijk zijn om de ogen te beschermen tegen risico’s op de werkplek.
De verplichting geldt als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
In dat geval moet de werkgever een correct aangepaste werkbril op sterkte voorzien die voldoet aan de norm EN 166 of NEN-EN-ISO 16321-1:2022.
De wet voorziet geen vast bedrag, maar vereist wel dat de werkgever een geschikte en veilige bril volledig vergoedt. De keuze van leverancier of model mag beperkt worden, zolang de functionaliteit en veiligheid gegarandeerd zijn. Een maximumbedrag mag nooit ten koste gaan van de bescherming of het zichtcomfort.
De werkgever is verantwoordelijk voor het bepalen van het juiste type bril op basis van de risicoanalyse. Als de werknemer een bril op sterkte nodig heeft, moet ook de juiste sterkte volledig voorzien worden. Enkelvoudig, multifocaal of multifocaal optimaal: het principe is vergelijkbaar met veiligheidsschoenen, waarbij ook de juiste maat cruciaal is.
Nee, dat mag niet. De Codex Welzijn op het Werk bepaalt dat persoonlijke beschermingsmiddelen gratis moeten worden verstrekt. De werknemer mag niet verplicht worden om bij te betalen, ook niet voor brillen op sterkte. Alleen als de werknemer vrijwillig kiest voor een luxer model (bijvoorbeeld met extra designopties), kan een extra bijdrage afgesproken worden. Maar de werkgever moet altijd een goed en veilig alternatief volledig voorzien.
Als de bril werd verstrekt door de werkgever, dan blijft die verantwoordelijk voor onderhoud, vervanging of herstel. Is de bril beschadigd, versleten of niet meer geschikt, dan moet de werkgever zorgen voor een nieuw exemplaar. Dit geldt ook als de sterkte van de glazen verandert.
Daar bestaat geen vaste termijn voor. De bril moet vervangen worden zodra deze niet meer voldoende beschermt, beschadigd is, of de visuele sterkte niet meer klopt. Ook slijtage aan coating of montuur kan een reden zijn. De werkgever moet dit regelmatig evalueren.
Lees ook: Hoe vaak moeten jouw medewerkers hun ogen laten testen?
Ook dan blijft de werkgever verantwoordelijk. Die moet nagaan of de eigen bril van de werknemer geschikt is en voldoet aan de norm (zoals EN 166). Is dat niet het geval, dan moet de werkgever een goedgekeurde veiligheidsbril ter beschikking stellen, zonder kosten voor de werknemer.