Je vraagt je misschien af of een beeldschermbril iets voor jou zou zijn. Voor wie is zo’n bril eigenlijk bedoeld, en welke voordelen biedt het? Of je nu vaak vermoeide ogen hebt na een lange werkdag achter de computer, of last hebt van hoofdpijn en een stijve nek, het kan zomaar zijn dat een beeldschermbril de oplossing is waar je naar op zoek bent. In deze blog bespreken we voor wie een beeldschermbril geschikt is, welke klachten hij kan verlichten, en hoe je kunt ontdekken of jij er ook eentje nodig hebt.
De eerste tekenen dat je ogen moeite hebben met langdurig beeldschermwerk, zijn vaak geen directe problemen met zicht, maar eerder subtiele klachten zoals:
Deze symptomen ontstaan doordat je ogen zich constant moeten aanpassen aan verschillende afstanden, bijvoorbeeld van het scherm naar papieren op je bureau of collega's om je heen. De combinatie van een onnatuurlijke werkhouding en langdurige focus op een scherm verergert deze klachten.
Een beeldschermbril is waardevol voor iedereen die intensief met beeldschermen werkt, ongeacht het aantal uren per dag. Werknemers die meerdere uren per dag achter een scherm doorbrengen, zoals kantoorpersoneel, lopen verhoogd risico op klachten zoals vermoeide ogen, hoofdpijn en nekpijn. Zelfs als iemand minder dan 6 uur per dag achter een scherm zit, kan een beeldschermbril helpen om overbelasting van de ogen en een slechte werkhouding te voorkomen.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 44% van de Nederlandse werknemers dagelijks 6 uur of meer beeldschermwerk doet, en 23% zelfs 8 uur of meer. Langdurig werken achter een scherm verhoogt het risico op klachten aan armen, nek en schouders (KANS). Deze klachten kunnen het werkcomfort en de productiviteit negatief beïnvloeden. (Bron: Factsheet Beeldschermwerk 2023, TNO)
Een beeldschermbril helpt deze klachten te voorkomen door het zicht te optimaliseren op de typische schermafstand (meestal tussen de 50 en 60 cm), zodat de ogen minder hard hoeven te werken. Zelfs bij kortere werktijden kan dit een groot verschil maken in het voorkomen van symptomen van digitale oogbelasting, zoals wazig zicht en vermoeide ogen.
Hoewel klachten zoals presbyopie (ouderdomsverziendheid) vaak vanaf 40 jaar beginnen, kunnen ook jongere mensen last krijgen van oogproblemen door langdurig schermgebruik. Iedereen vanaf ongeveer 25 jaar, die intensief werkt met een computer, kan merken dat de ogen na een tijdje minder goed scherpstellen op korte afstanden. Jongere werknemers ervaren steeds vaker klachten door langdurig naar schermen te kijken, vooral wanneer ze geen pauzes nemen of hun werkplek niet optimaal is ingericht. Een beeldschermbril biedt in deze gevallen uitkomst, omdat de glazen zijn ontworpen om vermoeide ogen en andere klachten te verlichten.
Lees ook: Steeds meer jongeren bijziend door schermen
Sommige mensen wisselen tijdens hun werk regelmatig tussen verschillende afstanden, zoals een scherm, documenten en collega's. In deze gevallen kan een multifocale beeldschermbril een groot verschil maken. De bril biedt vloeiende overgangen tussen verschillende zichtgebieden, zodat de ogen comfortabel kunnen schakelen tussen dichtbij en verder weg, zonder de vervelende bijwerkingen van een leesbril.
Beeldschermwerk kan leiden tot gevoeligheid voor licht, vooral als je gedurende de dag lange tijd achter een scherm zit. Een beeldschermbril kan uitgerust worden met een anti-reflectiecoating of een blauwlichtfilter om de ogen te beschermen tegen de intense straling van schermen. Hoewel blauwlichtfilters een optionele toevoeging zijn, kunnen ze nuttig zijn voor mensen die extra last hebben van vermoeide of gevoelige ogen.
Als je regelmatig last hebt van vermoeide ogen, hoofdpijn of een stijve nek na een dag werken achter een scherm, is het een goed idee om een oogonderzoek te laten doen. Deze klachten wijzen erop dat je ogen moeite hebben met langdurig scherpstellen op de afstand van het beeldscherm.
Nee, een leesbril is meestal niet voldoende voor computerwerk omdat het is ontworpen voor kortere afstanden, zoals bij het lezen van een boek. Een beeldschermbril is daarentegen geoptimaliseerd voor de specifieke afstand tussen je ogen en het scherm, meestal tussen 50 en 60 cm. Een duidelijk verschil tussen een leesbril en een beeldschermbril dus.
Een multifocale bril is ontworpen om scherp te stellen op verschillende afstanden (dichtbij, midden en veraf), maar is vaak minder comfortabel voor intensief computergebruik. Een beeldschermbril biedt vloeiende overgangen tussen korte en middellange afstanden, waardoor het ideaal is voor mensen die lange tijd achter een computer zitten.
Je kunt een snelle en eenvoudige online test doen om te ontdekken of een beeldschermbril geschikt is voor jou. Beantwoord een paar vragen over je schermgewoontes en symptomen, en ontvang gepersonaliseerd advies. Doe de test hier.
Of je nu merkt dat je last krijgt van vermoeide ogen, of gewoon comfortabeler wilt werken zonder steeds te moeten scherpstellen, een beeldschermbril kan de oplossing zijn. Deze bril is ontworpen om precies die problemen aan te pakken waar veel beeldschermwerkers mee te maken hebben. Dus twijfel je nog? Laat een oogonderzoek doen of doe de online test en ontdek of een beeldschermbril voor jou het verschil kan maken.