Ook in 2025 blijven Belgische werkgevers verplicht om werknemers te voorzien van een geschikte veiligheidsbril op sterkte wanneer het werk dat vereist. De Codex over het Welzijn op het Werk bepaalt dat persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gratis ter beschikking moeten worden gesteld wanneer de risicoanalyse dit noodzakelijk maakt. Hoewel die verplichting niet verandert, zijn er wél belangrijke ontwikkelingen op het vlak van normering die impact hebben op je aankoop- en vergoedingsbeleid.
De werkgever is verantwoordelijk voor veilige werkomstandigheden. Volgens de Codex (boek IX, titel 2) moet je als werkgever geschikte PBM voorzien wanneer risico’s op oogletsel aanwezig zijn én niet voldoende kunnen worden beheerst met collectieve of organisatorische maatregelen.
Als een werknemer een correctiebril nodig heeft én extra oogbescherming, dan moet je een veiligheidsbril op sterkte aanbieden die past bij het risico. Dit geldt voor enkelvoudige glazen, maar ook voor multifocale of geavanceerdere oplossingen. De kosten hiervan mogen niet worden doorgerekend aan de werknemer.
Bekijk hier wat een werkgever moet vergoeden bij veiligheidsbrillen op sterkte
De vergoeding zelf verandert niet, maar de eisen aan wát je vergoedt wél. In 2024 is de nieuwe norm NEN-EN-ISO 16321-1:2022 ingevoerd. Deze vervangt de bekende EN 166-norm als basis voor het certificeren van veiligheidsbrillen. Tot november 2025 mogen brillen nog gecertificeerd worden onder EN 166, maar daarna niet meer. Nieuwe certificeringen moeten dan altijd op basis van NEN 16321 plaatsvinden.
Let op: bestaande EN 166-brillen blijven geldig tot het einde van hun certificeringsperiode (meestal vijf jaar). Je hoeft bestaande brillen dus niet direct te vervangen, maar nieuwe brillen moeten vanaf november 2025 wél voldoen aan de nieuwe norm. Als werkgever moet je daarom bij elke vergoeding controleren of de bril nog voldoet aan de juiste normering.
Lees hier meer over de NEN-EN-ISO 16321-1 norm en wat dit betekent voor jouw organisatie
De nieuwe norm stelt hogere eisen aan bescherming, krasbestendigheid, UV-filtering en optische kwaliteit. Dat betekent dat niet elk goedkoop model nog aan de richtlijnen zal voldoen. Als werkgever moet je kunnen aantonen dat de bril die je aanbiedt:
Heb je een contract met een opticien of leverancier? Zorg dan dat je samen bekijkt of het aanbod tijdig is aangepast aan de NEN-EN-ISO 16321-1-norm. Zo voorkom je dat je onbewust vergoedt voor PBM die niet meer conform zijn met de wetgeving.