Of je nu werkt in de bouw, in de industrie, in de beveiliging, in het ziekenhuis of zelfstandig werkt als klusbedrijf, je krijgt te maken met hard geluid dat jouw gehoor kan beschadigen. Natuurlijk zijn er nog veel meer sectoren waar schadelijk geluid voorkomt. Eén van de hoofdoorzaken van gehoorschade op het werk is onvoldoende gebruik van gehoorbescherming. Het kan leiden tot een hoger ziekteverzuim en een hoger risico op bedrijfsongevallen. Daarom is preventie door middel van de juiste gehoorbescherming erg belangrijk.
Veel werkenden worden dagelijks blootgesteld aan schadelijke geluidsniveaus. Het is dan ook niet voor niets dat gehoorschade één van de meest gemelde beroepsziekten is. Vanaf wanneer noemen we het geluidsniveau schadelijk? Wanneer iemand minstens 8 uur per dag, 5 dagen per week blootgesteld wordt aan geluiden van meer dan 80 dB(A) kan dat voor blijvende schade zorgen. En daar is natuurlijk niemand bij gebaat, zowel je medewerkers niet als je bedrijf niet. Als bedrijf ben je verplicht (passende) maatregelen te nemen om gehoorschade bij je medewerkers tot een minimum te beperken. Met bijvoorbeeld op maat gemaakte oordoppen.
Vanaf 85 dB(A) geldt voor werknemers en werkgevers niet alleen dat een vergoeding voor gehoorbescherming beschikbaar gesteld moet worden, maar geldt er ook een draagplicht van het beschikbaar gestelde middel. Hierop dient ook te worden toegezien door de werkgever.