In de moderne werkomgeving brengen medewerkers vaak lange uren achter een beeldscherm door. Deze langdurige blootstelling aan digitale apparaten kan leiden tot oogvermoeidheid, hoofdpijn en visuele ongemakken. Gelukkig bieden beeldschermbrillen op sterkte een effectieve oplossing om het kijkcomfort te verbeteren en de prestaties op de werkvloer te bevorderen.
Beeldschermbrillen op sterkte zijn speciaal ontworpen om de ogen te ondersteunen bij het kijken naar digitale schermen zoals computers, laptops en tablets. Deze brillen bieden een gepersonaliseerde correctie voor individuele oogafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme, waardoor de gebruiker een optimaal zicht op het beeldscherm krijgt. Door het dragen van beeldschermbrillen op sterkte kunnen medewerkers genieten van scherpere beelden, verminderde oogbelasting en verbeterd visueel comfort gedurende hun werkdag.
Het langdurig staren naar een scherm kan leiden tot fysieke klachten, variërend van RSI tot oogproblemen, bekend als computerogen. In deze blog duiken we in het belang van een goed ingerichte werkplek en het regelmatig in beweging komen om gezondheidsrisico's te verminderen. Ontdek praktische tips en belangrijke wettelijke inzichten die je helpen om zowel productief als gezond te blijven in de digitale wereld.
Beeldschermwerk omvat taken die met behulp van beeldschermen worden uitgevoerd, zoals het werk van een kantoormedewerker die voor zijn of haar werk achter de computer zit. Apparaten met beeldschermen die geen vast onderdeel zijn van de werkplek, zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon, vallen hier niet onder.
Beeldschermwerk brengt herhaaldelijke bewegingen van de vingers en handen met zich mee, evenals statische belasting van de nek, schouders en armen. Dit kan leiden tot het ontstaan van KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouder of RSI (Repetitive Strain Injury). Bovendien kan beeldschermwerk leiden tot oog- en stressklachten.
Beeldschermen worden in nagenoeg alle bedrijven gebruikt. Langdurig (meer dan 6 uur per dag), werken met een beeldscherm kan gezondheidsklachten opleveren. De kans op gezondheidsklachten door beeldschermwerk is dan ook in bijna alle sectoren aanwezig. Het is daarom verstandig om de grens van 6 uur per dag niet te overschrijden om de kans op deze klachten te verkleinen.
Lees ook ons uitgebreide artikel over ergonomisch werken op FrankWatching
Uit de factsheet Beeldschermwerk van TNO blijkt dat 45% van de Nederlanders minstens zes uur per dag beeldschermwerk doet. Van de thuiswerkers door Corona is dat zelfs 89% en de meesten pauzeren niet regelmatig, dat doet slechts 36%. 43% van de thuiswerkers heeft het afgelopen jaar dan ook last van RSI-klachten / KANS gehad. Denk hierbij aan pijn in de nek, schouders, rug, armen of handen.
Om lichamelijke klachten en uitval te voorkomen is ook aandacht voor de werkplek nodig. Die moet goed instelbaar zijn en - belangrijker nog - uitnodigen om in beweging te komen.
Helaas is af en toe joggen of een bezoek aan de fitnessclub onvoldoende als je de rest van de dag voornamelijk zittend doorbrengt. Zelfs wanneer je erg actief bent, kun je nog steeds een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben wanneer je veel tijd zittend doorbrengt. Enkel en alleen dagelijkse, intensieve training kan de schadelijke effecten van langdurig zitten tegengaan. Maar aangezien dagelijks intens sporten niet voor iedereen weggelegd is, kan het ook makkelijker: zorg ervoor dat je meerdere keren per dag in beweging komt.
In Nederland is de Arbeidsomstandighedenwet, beter bekend als de Arbowet, van kracht. Deze wet legt de werkgever de verplichting op om proactief te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor de werknemers.
Wanneer de werknemer betrokken is bij beeldschermwerk, schrijft de Arbowet voor dat je deze werknemer een arbeidsgezondheidskundig onderzoek moet aanbieden. Dit onderzoek heeft tot doel de gezondheidsrisico's op de werkplek in kaart te brengen. Na afloop van dit onderzoek kun je vervolgstappen nemen om de veiligheid en gezondheid te bevorderen. Dit kan onder meer inhouden dat je de werkomgeving aanpast of hulpmiddelen verstrekt die de klachten helpen verminderen.
Deze wet legt de werkgever de verplichting op om proactief te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor de werknemers.
Het is belangrijk om de richtlijnen van de Arbowet nauwgezet op te volgen om de gezondheid en het welzijn van de werknemers te waarborgen. Een goede naleving van deze wet draagt niet alleen bij aan de productiviteit en tevredenheid van de werknemers, maar ook aan een positieve werkcultuur.
Ons leven is niet meer denkbaar zonder de computer. Maar wanneer we veel op het beeldscherm kijken kunnen we last krijgen van onze ogen. Spiegelingen, reflecties, weinig contrast en onscherp beeld maken lezen vanaf een beeldscherm erg inspannend voor de ogen. Ook zijn we geneigd om minder met de ogen te knipperen als we naar een beeldscherm kijken. Als hierdoor klachten ontstaan noemen we dit computerogen.
De klachten zijn meestal tijdelijk van aard. Een paar keer met de ogen knipperen kan de problemen vaak al oplossen. Maar de klachten kunnen ook structureel worden. Als iemand langere tijd pijnlijke ogen heeft, moe is en hoofdpijn heeft, kan dit - in combinatie met andere klachten en ziekten - leiden tot uitval.
Beeldschermbrillen op sterkte zijn ontworpen om deze ongemakken te verminderen. De juiste brilsterkte zorgt voor een optimale oogfocus op de afstand tot het scherm, waardoor de oogspieren minder belast worden. Dit resulteert in een vermindering van oogvermoeidheid en hoofdpijn, waardoor medewerkers productiever en comfortabeler kunnen werken.
Door deze tips toe te passen, kun je nek- en schouderklachten verminderen en een gezondere werkhouding bevorderen. Onthoud dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken voor je comfort en gezondheid op de lange termijn.
Een goede werkplek is voor iedereen anders, maar moet wel op de juiste manier ingesteld zijn.
Met deze zes tips kun je je werkplek voor beeldschermwerk optimaal instellen:
Het Arbobesluit stelt de richtlijn dat beeldschermwerk na 2 uur moet worden afgewisseld. Op deze manier wordt ernaar gestreefd dat je iet de hele dag achter je beeldscherm zit.
Neem na 20 minuten dichtbij kijken even een pauze om 20 seconden ver weg te kijken én kom minimaal 2 uur per dag buiten.
Beeldschermbrillen op sterkte dragen bij aan het verbeteren van de ergonomie op de werkplek. Met de juiste brilsterkte kunnen medewerkers het beeldscherm beter zien zonder hun hoofd te veel te hoeven buigen of te strekken. Dit bevordert een betere lichaamshouding en vermindert de belasting op de nek en schouders, waardoor het risico op pijn en ongemak wordt verminderd.
Een beeldschermbril met correctie zorgt voor een helder zicht op je computer, tablet of smartphone, ongeacht je oogsterkte. Dankzij het speciaal ontworpen glas hoeven je ogen minder hard te werken, wat vermoeidheid vermindert. Bovendien helpt de bril je om een ontspannen houding aan te nemen tijdens het gebruik van schermen, wat je werkcomfort verhoogt, of je nu thuis werkt of op kantoor. Een beeldschermbril is dus een uitstekende keuze om fysieke ongemakken te voorkomen of te beperken.
Er bestaat geen computerbril zonder sterkte. Een computerbril zonder sterkte is een blauw licht filter bril.
Een beeldscherm straalt licht uit, waaronder ook blauw licht. Dit licht zit ook in daglicht én in het licht van ledlampen. Blauw licht is niet schadelijk, maar kan het langdurig kijken op een beeldscherm wel minder comfortabel maken.
Door een blauw licht filter bril ervaren je ogen meer rust bij het kijken naar een computerscherm. De glazen zijn voorzien van een filter dat een deel van het blauwe licht uit een scherm weert, en zorgt voor een comfortabeler zicht. Dat is vooral prettig als je meerdere uren per dag achter een beeldscherm werkt.
Beter Achter e Schermen (BAS) is een checklist van TNO om bedrijven en medewerkers te helpen bij het gebruik van beeldschermen om hun werk op een gezonde manier in te richten. De checklist is eenvoudig toe te passen, de meeste vragen zijn ja-nee vragen. De methode is bedoeld voor werknemers die gemiddeld meer dan twee uur per dag achter een scherm doorbrengen. De resultaten van de evaluatie geven aan of het werk gezondheidsrisico's met zich meebrengt en welke specifieke aanbevelingen en verbeterpunten je risico kunnen verlagen. Verder worden ook algemene tips verstrekt die nuttig zijn voor iedereen om te overwegen.
Werkgeverszorgen voor de randvoorwaarden en werknemers nemen dagelijks beslissingen over hun werkprestaties op de werkvloer, zowel bewust als onbewust. Dit omvat onder andere het voorbereiden van de werkruimte, het nemen van pauzes, het gebruik van de beschikbare middelen en het identificeren van knelpunten. Om deze beslissingen op de juiste manier en op een 'bewust gezonde' manier te nemen, is het noodzakelijk om je bewust te zijn van de risico's van de eigen situatie en inzicht te hebben in de oplossingen. Het doel van BAS is om medewerkers hierbij te helpen door hen bewust te maken van hun persoonlijke risico's en suggesties voor verbetering die passen bij die risico's.
De methode kan worden gebruikt om werk te evalueren dat achter een beeldscherm wordt gedaan. Aangezien het meeste beeldschermwerk zittend wordt gedaan, houdt de checklist ook rekening met de gevaren die gepaard gaan met langdurig zitten. En de checklist evalueert de schermtijd die relevant is voor het werk in het algemeen.
In de vrije tijd is het eveneens gebruikelijk om veel tijd achter beeldschermen door te brengen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van dezelfde risico's die ook gelden voor het gebruik van beeldschermen in privé omstandigheden. Zorg daarom ook buiten werktijd voor voldoende afwisseling, een geschikte werkplek thuis en blijf attent op de eerste tekenen van mogelijke klachten.
De checklist BAS is te vinden op de website van TNO.
Beeldschermbrillen op sterkte zijn een essentiële investering voor medewerkers die veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Ze bieden tal van voordelen, waaronder verminderde oogvermoeidheid, verlichting van hoofdpijn, verbeterde ergonomie en een stijlvolle uitstraling. Door te kiezen voor computerbrillen op sterkte kunnen werknemers genieten van een beter kijkcomfort, verhoogde productiviteit en een gezonde werkomgeving.
Bij Seeh staan we klaar om jou te helpen bij het vinden van de perfecte beeldschermbril. Bekijk onze beeldschermbril pagina voor meer informatie of neem direct contact met ons op.
Wanneer je bij Seeh een beeldschermbril op sterkte bestelt, kun je gebruik maken van de service in elke Hans Anders winkel bij jou in de buurt. Seeh werkt exclusief samen met Hans Anders om horen en zien betaalbaar en veilig te maken voor iedereen.