In de moderne wereld brengen we steeds meer tijd door achter schermen. Van computers tot smartphones en tablets, we zijn constant omringd door blauw licht. Maar wist je dat dit licht niet alleen je ogen kan vermoeien, maar ook je slaap kan verstoren? Een beeldschermbril kan helpen om de negatieve impact van blauw licht te verminderen, wat kan leiden tot een betere nachtrust. In dit artikel duiken we dieper in hoe een beeldschermbril je slaap kan beïnvloeden en of het echt de moeite waard is om er één te overwegen.
Blauw licht is een specifieke golflengte van zichtbaar licht die door bijna elk elektronisch scherm wordt uitgezonden. Volgens Harvard Medical School beïnvloedt blauw licht onze biologische klok. Het onderdrukt de productie van melatonine, het hormoon dat je lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen. Minder melatonine betekent dat je moeilijker in slaap valt en dat je slaapkwaliteit kan afnemen.
Overdag kan blootstelling aan blauw licht nuttig zijn: het houdt je alert en verhoogt je focus. Maar in de avonduren is blauw licht juist een probleem, omdat het je hersenen een seintje geeft dat het nog dag is. Hierdoor blijf je langer wakker en kan je slaapritme worden verstoord. Dit kan leiden tot een hele reeks problemen, zoals:
Een beeldschermbril, ook wel blauw licht filter bril of computerbril genoemd, is speciaal ontworpen om het schadelijke blauwe licht van schermen te blokkeren. De glazen van deze brillen hebben een speciale coating die de intensiteit van blauw licht vermindert, zonder dat het beeld er sterk geel uitziet. Door minder blauw licht binnen te krijgen, kun je je lichaam beter voorbereiden op de avond en uiteindelijk op de slaap.
Blauw licht filters zijn coatings die bepaalde lichtgolven blokkeren, meestal in het bereik van 380 tot 500 nanometer, het bereik waar blauw licht zich bevindt. Deze filterlaag zorgt ervoor dat je ogen minder blootgesteld worden aan blauw licht, wat de belasting voor je ogen verlaagt en helpt bij het handhaven van je natuurlijke slaap-waakcyclus.
Onderzoeken tonen aan dat mensen die voor het slapengaan blauw licht filters gebruiken, vaak beter slapen. Hier zijn enkele manieren waarop een beeldschermbril kan bijdragen aan een betere nachtrust:
Ja, er is een groeiend aantal onderzoeken dat de effectiviteit van blauw licht filters ondersteunt. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health liet bijvoorbeeld zien dat tieners die ‘s avonds een blauw licht filter gebruikten, aanzienlijk beter sliepen en zich minder slaperig voelden overdag. Voor volwassenen geldt dit ook; minder blauw licht kan slaapproblemen zoals slapeloosheid verminderen.
Als je de overstap maakt naar een beeldschermbril, zijn hier enkele extra tips die je kunnen helpen om het meeste uit je slaaproutine te halen:
1. Helpt een beeldschermbril echt bij slaapproblemen?
Ja, een beeldschermbril kan helpen om blauw licht te filteren, wat de productie van melatonine ondersteunt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je slaap-waakcyclus.
2. Werkt een beeldschermbril ook overdag?
Zeker! Een beeldschermbril beschermt je ogen de hele dag tegen blauw licht. Dit kan oogvermoeidheid verminderen en helpt om je ogen te ontspannen, wat uiteindelijk ook je nachtrust kan verbeteren.
3. Zijn er andere manieren om blootstelling aan blauw licht te verminderen?
Ja, naast een beeldschermbril kun je ook de nachtmodus van je apparaten gebruiken en proberen om schermtijd in de avonduren te beperken. Een vast slaapritme en een donkere kamer helpen ook.